Nie przejadaj się! Przygotuj lekką sałatkę z krewetkami, awokado i fetą. Doskonale przywraca siłę, energetyzuje i gasi apetyt. Można go podawać z ryżem, ziemniakami lub jako samodzielne danie.
Składniki
- krewetki (schłodzone) – 700 g
- awokado (Dojrzałe) – 2 kawałki
- feta - 300 g
- ogórki - 3 kawałki
- sałata lodowa - 4 listek
- rukola - 10 gałązki
- czosnek - 2 ząbki
- sok z cytryny - 1 art.
- masło - 40 g
- oliwa z oliwek - 30 ml
- mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schłodzone krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i odetnij ogony.
Roztop masło na patelni, włóż krewetki, wyciśnij czosnek przez prasę, pieprz i smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
Awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Pokrój ogórki i umyte liście sałaty.
Na szerokim talerzu ułóż liście sałaty, sól, pieprz i skrop oliwą z oliwek.
Ułóż ogórki i Wachlarze z awokado, równomiernie rozłóż smażone krewetki na wierzchu. Sól i skrop oliwą z oliwek.
Pokrusz fetę na wierzchu, udekoruj rukolą i pieprzem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy