sałatki 22.01.2022

Sałatka z krewetkami, awokado i serem feta

25 min
6 porcji
Sałatka z krewetkami, awokado i serem feta
azurita, stock.adobe.com
0

Nie przejadaj się! Przygotuj lekką sałatkę z krewetkami, awokado i fetą. Doskonale przywraca siłę, energetyzuje i gasi apetyt. Można go podawać z ryżem, ziemniakami lub jako samodzielne danie.

Składniki

  • krewetki (schłodzone) – 700 g
  • awokado (Dojrzałe) – 2 kawałki
  • feta - 300 g
  • ogórki - 3 kawałki
  • sałata lodowa - 4 listek
  • rukola - 10 gałązki
  • czosnek - 2 ząbki
  • sok z cytryny - 1 art.
  • masło - 40 g
  • oliwa z oliwek - 30 ml
  • mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
  • sól - do smaku
  • woda (wrząca woda) – 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Schłodzone krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i odetnij ogony.

Roztop masło na patelni, włóż krewetki, wyciśnij czosnek przez prasę, pieprz i smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu.

Awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.

Pokrój ogórki i umyte liście sałaty.

Na szerokim talerzu ułóż liście sałaty, sól, pieprz i skrop oliwą z oliwek.

Ułóż ogórki i Wachlarze z awokado, równomiernie rozłóż smażone krewetki na wierzchu. Sól i skrop oliwą z oliwek.

Pokrusz fetę na wierzchu, udekoruj rukolą i pieprzem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy