sosy 30.05.2023

sos grzybowy w proszku

20 min
4 porcje
Sos grzybowy w proszku
0

Ten sos to prawdziwe znalezisko dla miłośników grzybów. Proszek grzybowy nadaje mu szczególnie intensywny aromat i smak, czasem nawet jaśniejszy niż w przypadku świeżych grzybów. Chodzi o koncentrację. SOS świetnie komponuje się z mięsem, dodatkami, sałatkami i innymi potrawami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozcieńczyć proszek grzybowy w gorącej wodzie.

Posiekaj cebulę i smaż na maśle, aż będzie przezroczysta.

Dodaj mąkę i wymieszaj.

Dodaj trochę więcej wody, aby uzyskać konsystencję.

Dopraw sos i zagotuj.

Dodaj półfabrykat grzybowy i gotuj sos przez 2-3 minuty.

Dodaj śmietanę i posiekane zioła i gotuj sos przez kolejne 2 minuty.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy