Pyszne Gruzińskie tkemali można przygotować nie tylko ze śliwek, ale także z innych owoców lub jagód. Piękny SOS pochodzi z czerwonej porzeczki. Ma wszystko – czego potrzebujesz-słodycz, kwaskowatość, jasny kolor i aromat.
Składniki
- czerwona porzeczka - 500 g
- woda - 50 ml
- czosnek - 3 ząbki
- kolendra - 20 g
- bazylia - 5 g
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij jagody porzeczki wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.
Przetrzyj przez sito i dodaj posiekany czosnek, zioła i wszystkie przyprawy do smaku.
Gotuj tkemali przez około 10-15 minut, aż zgęstnieje.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy