sosy 22.01.2022

Sos Holenderski

25 min
4 porcje
Sos holenderski
Hollandaise sauce, stock.adobe.com
0

Nie wiesz, z czym podawać rybę? Przygotuj sos holenderski na bazie żółtek i roztopionego masła. Do smaku możesz dodać sok z cytryny, sól i inne przyprawy. Przepis nie jest dla początkujących, ale nie ma w nim specjalnych trudności.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść masło na głębokiej patelni.

Wymieszaj żółtka z sokiem z cytryny, włóż do małego rondla i umieść w łaźni wodnej.

Ubij masę mikserem na średniej prędkości i równolegle wlej stopione masło cienkim strumieniem. Sos powinien zgęstnieć.

Dodaj biały pieprz, sól i w razie potrzeby trochę więcej soku z cytryny.

Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj na ciepło.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy