W tradycyjnym przepisie na włoski sos głównym składnikiem jest bazylia. Proponuję nie mniej smaczną opcję-pesto pomidorowe. Jest zrobiony z suszonych pomidorów z dodatkiem tych samych orzechów i parmezanu. Spróbuj, jest niesamowicie pyszny!
Składniki
- suszone pomidory - 200 g
- parmezan - 50 g
- czosnek - 4 ząbki
- orzechy włoskie - 100 g
- mięta - 1 gałązka
- oliwa z oliwek - 100 ml
- pasta pomidorowa - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Usuń liście mięty z gałązki, posiekaj.
Orzechy włoskie suszyć przez 5-7 minut na patelni.
Włóż orzechy, suszone pomidory, czosnek, liście mięty i parmezan do miski blendera. Zmiel na gładką konsystencję.
Dodaj koncentrat pomidorowy, olej, mielony pieprz, sól i włącz blender na kolejne 2 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy