Bez tego sosu prawdziwa sałatka grecka nie zadziała! Przygotuj go na pół godziny przed podaniem, aby przyprawy miały czas, aby nadać olejowi swój smak i aromat. Uwierz mi, po raz spróbowaniu takiej sałatki nie będziesz już chciał gotować inaczej.
Składniki
- oliwa z oliwek - 150 ml
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- miód - 1 art.
- cytryna - pół
- czosnek - 1 ząbek
- oregano - 0,5 łyżeczka
- rozmaryn - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, przeciąć na pół i wycisnąć sok.
Dodaj olej, ocet, miód i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj sól, pieprz, rozmaryn, oregano i ubij do uzyskania gładkości.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy