Ten przepis można stosować nawet zimą, ponieważ jagody są bardzo często sprzedawane zamrożone. Sos żurawinowy do mięsa jest słodko-kwaśny i lekko cierpki. Pamiętaj, że masa staje się grubsza, gdy się ochładza.
Składniki
- żurawina - 300 g
- wino (biały) – 3 art.
- skrobia - 1 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel żurawinę w blenderze.
Wymieszaj masę jagodową z solą, cukrem i kolendrą.
Zagotuj na małym ogniu, wlej wino i gotuj przez 2 minuty.
Wymieszaj skrobię z zimną wodą i wlej cienkim strumieniem do gotującego się sosu.
Gotuj wszystko razem przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy