Czy Twoje danie wymaga sosu teriyaki? Nie spiesz się, aby iść po niego do sklepu! Możesz przygotować japońską przyprawę w domu. Podstawą będzie sos sojowy. Imbir i czosnek można stosować zarówno świeże, jak i suszone. W drugiej wersji sos jest grubszy!
Składniki
- sos sojowy - 200 ml
- wino ryżowe - 2 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- czosnek - 2 ząbki
- imbir - 20 g
- miód - 2 art.
- skrobia - 2 łyżeczka
- cukier - 1 CZ. l.
- woda - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Korzeń imbiru obrać i drobno posiekać.
Na małej patelni połącz sos sojowy, cukier, imbir, olej, miód, wino ryżowe i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wymieszaj skrobię z wodą i wlej do rondla.
Gotuj teriyaki na małym ogniu przez 5-7 minut. Ostudzić, wlać do pojemnika z pokrywką i wysłać do lodówki na 5-6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy