sosy 07.02.2022

sos teriyaki

12 min
6 porcji
Sos teriyaki
zoryanchik, stock.adobe.com
0

Czy Twoje danie wymaga sosu teriyaki? Nie spiesz się, aby iść po niego do sklepu! Możesz przygotować japońską przyprawę w domu. Podstawą będzie sos sojowy. Imbir i czosnek można stosować zarówno świeże, jak i suszone. W drugiej wersji sos jest grubszy!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Korzeń imbiru obrać i drobno posiekać.

Na małej patelni połącz sos sojowy, cukier, imbir, olej, miód, wino ryżowe i czosnek przepuszczony przez prasę.

Wymieszaj skrobię z wodą i wlej do rondla.

Gotuj teriyaki na małym ogniu przez 5-7 minut. Ostudzić, wlać do pojemnika z pokrywką i wysłać do lodówki na 5-6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy