Ojczyzną większości sosów pomidorowych są piękne Włochy. Tutaj dodaje się je do makaronu i pizzy, a często po prostu je się je z paluszkami chlebowymi i ciabattą. Przygotuj pyszny sos Sugo i sam zdecyduj, do czego go dodać.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 200 g
- cebula - 200 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 20 g
- Olej roślinny - 2 art.
- sok z cytryny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- cukier - 2 art.
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory, obraną cebulę i paprykę.
Pokrój ostrą paprykę na pół, usuń nasiona, posiekaj.
Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.
Dodaj ostrą i paprykę, gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
Zmiel pomidory w blenderze lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Do smażenia dodaj sok pomidorowy, czosnek, sól i cukier przepuszczony przez prasę. Następnie na małym ogniu przez 20 minut.
Puree sos za pomocą blendera zanurzeniowego.
Dodaj zmielony pieprz, sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy