sałatki 22.01.2022

Sałatka Cezar z kapustą pekińską

30 min
2 porcje
Sałatka Cezar z kapustą pekińską
FomaA, stock.adobe.com
0

Jeśli nie masz pod ręką nic poza główką kapusty pekińskiej i zwykłym twardym serem-nie ma powodu, aby rezygnować z ulubionej sałatki! Jednocześnie powiem Ci, jak zrobić doskonały domowy dressing z gotowanymi żółtkami.

Składniki

do sałatki:
do tankowania:
  • żółtka (gotowane) – 2 kawałki
  • sok z cytryny - 3 art.
  • czosnek - 2 ząbki
  • musztarda - 1-2 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • Olej roślinny - 50 ml
  • przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Smaż kurczaka do miękkości w dowolny dogodny sposób i pokrój w paski.

Zetrzyj ser i ułóż wszystkie składniki sałatki.

Rozetrzyj widelcem ugotowane żółtka, musztardę i zmiażdżony czosnek.

Dodaj sok z cytryny i przyprawy, wymieszaj. Wymieszaj oba oleje i stopniowo wlewaj, nadal mieszając sos.

Przerwij dressing blenderem i dopraw do smaku. Polej sałatkę lub podawaj osobno.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy