Już z jednej nazwy staje się jasne, że wszystko w sosie "Southern" przypomina lato. Tutaj aromatyczne jabłka, dojrzałe pomidory, soczysta cebula, a nawet sok brzoskwiniowy. Zdziwisz się, jak harmonijnie łączą się te składniki.
Składniki
- pomidory - 400 g
- jabłka - 1 rzecz
- imbir - 20 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- wino - 120 ml
- sok brzoskwiniowy - 200 ml
- ocet jabłkowy - 30 ml
- kardamon - 0,5 CZ. l.
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel pomidory w blenderze i przetrzyj przez sito.
Przygotuj jabłka, cebulę, imbir i czosnek, drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, czosnek, imbir, przyprawy i wino. Smaż przez 2-3 minuty, często mieszając.
Dodaj jabłka, cukier i sól. Wlej masę pomidorową, sok brzoskwiniowy i gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Dodaj ocet, gotuj przez kolejne 2 minuty i zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy