Ponownie ugotuj makaron na obiad? Przygotuj do nich sos grzybowy z pieczarek ze śmietaną. To tylko na pierwszy rzut oka zadanie wydaje się tak trudne. Z łatwością sobie z tym poradzisz i pomoże Ci w tym mój przepis na służbie.
Składniki
- pieczarki - 300 g
- szalotka - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art.
- śmietana (33% tłuszczu) – 200 ml
- mleko - 150 ml
- gałka muszkatołowa (mielony) – 0,5 łyżeczka
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pieczarki i obrane szalotki.
Rozpuść masło na patelni, ułóż szalotki i smaż, aż będą przezroczyste.
Dodaj przyprawy i pieczarki. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, często mieszając.
Dodaj śmietanę, mleko i gotuj przez 10 minut pod przykryciem.
Sól i po 2 minutach zdejmij gotowy sos z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy