Klasycznym daniem kuchni azjatyckiej jest kurczak w sosie słodko – kwaśnym. I właśnie taki sos przygotujemy dzisiaj, ponieważ istnieje wiele przepisów i nie wszystkie z nich są udane. Dzielę się sprawdzoną opcją, z której stale korzystam.
Składniki
- olej roślinny - 3 art.
- brązowy cukier - 4 art.
- Sezam - 1 art.
- ocet jabłkowy - 3 art.
- sos sojowy - 3 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- suszone chili - 1 łyżeczka
- czosnek - 4 ząbki
- ketchup - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyślij na patelnię oba rodzaje oleju, ocet, sos sojowy i keczup.
Doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści.
Dodaj posiekany czosnek i pozostałe składniki do sosu.
Podgrzewaj przez kolejne 3 minuty, mieszając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy