Prawdziwy sos rybny jest długi i trudny do przygotowania. Niektóre Tajskie przepisy opisują proces, który trwa około trzech lat. Oferuję ci uproszczoną wersję, której wynik możesz ocenić za miesiąc.
Składniki
- sardele - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cytryna - pół
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - 1 kg
- woda (gotowany) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rybę i pokrój razem z głową i podrobami. Kawałki powinny być średniej wielkości.
Wymieszaj rybę z solą i złóż do przygotowanych pojemników.
Drobno posiekaj ostrą czerwoną paprykę i cytrynę.
Połącz przegotowaną wodę, cytrynę, ostrą paprykę i liść laurowy.
Wlej wodę z przyprawami do pojemników z anchois. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
Włóż pojemniki do lodówki na 26 dni.
Po upływie wyznaczonego czasu Wrzuć sardele do durszlaka. Powstały płyn to sos rybny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy