sosy 04.02.2022

sos rybny

15 min
20 porcji
Sos rybny
flyalone, stock.adobe.com
0

Prawdziwy sos rybny jest długi i trudny do przygotowania. Niektóre Tajskie przepisy opisują proces, który trwa około trzech lat. Oferuję ci uproszczoną wersję, której wynik możesz ocenić za miesiąc.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz rybę i pokrój razem z głową i podrobami. Kawałki powinny być średniej wielkości.

Wymieszaj rybę z solą i złóż do przygotowanych pojemników.

Drobno posiekaj ostrą czerwoną paprykę i cytrynę.

Połącz przegotowaną wodę, cytrynę, ostrą paprykę i liść laurowy.

Wlej wodę z przyprawami do pojemników z anchois. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.

Włóż pojemniki do lodówki na 26 dni.

Po upływie wyznaczonego czasu Wrzuć sardele do durszlaka. Powstały płyn to sos rybny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy