Nawet jeśli nie planujesz teraz robić sosu, Zachowaj ten przepis na przyszłość. Tkemali z żółtej śliwki doskonale uzupełni smażone i pieczone mięso, gotowane ziemniaki i ryby gotowane w dowolny sposób. To naprawdę wszechstronny suplement.
Składniki
- śliwki (żółty) – 500 g
- czosnek - 10 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- Utskho-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj śliwki, pokrój na pół i obierz.
Włóż owoce do garnka, dodaj wodę i gotuj przez 15 minut.
Wrzuć do durszlaka, a następnie przetrzyj przez sito.
Zmiel ostrą paprykę i czosnek w blenderze.
Wymieszaj puree śliwkowe, półfabrykat z czosnkiem, przyprawami, cukrem i gotuj przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj sól do smaku i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy