Aby shawarma była naprawdę smaczna, na pewno potrzebuje dobrego sosu. I najlepiej kilka naraz. Dzisiaj podzielę się sprawdzonym przepisem na czerwony sos, który doda soczystości twojemu daniu.
Składniki
- pomidory - 150 g
- Pasta pomidorowa - 50 g
- Olej roślinny - 40 ml
- cebula - 75 g
- kolendra - 20 g
- mielona kolendra - 2 szczypta
- mielona czerwona papryka - 2 szczypta
- cukier - 5 g
- sól - 2 szczypta
- papryka - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i drobno posiekaj pomidora.
Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju.
Dodaj pomidora i smaż przez kolejne 5 minut.
Dodaj pozostałe składniki i gotuj sos na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Zmiel SOS blenderem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy