Istnieje wiele przepisów na sos meksykański. Jest przygotowywany z różnych warzyw i owoców, poddawany obróbce cieplnej i bez niej. Pomimo całej różnorodności najpopularniejszym pozostaje klasyczny sos salsa z pomidorów, cebuli i czosnku.
Składniki
- pomidory - 300 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- Limonka - 2 kawałki
- oliwa z oliwek - 50 ml
- kminek - 1 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ułóż przygotowane warzywa na suchej patelni i smaż, aż miejscami pojawi się czerń.
Przenieś warzywa na talerz, przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut.
Obierz pomidory, pokrój na duże kawałki.
Pokrój ostrą paprykę na pół, usuń nasiona i łodygę.
Umieść czosnek, posiekaną cebulę, pomidory i ostrą paprykę w misce blendera.
Dodaj masło, sok z limonki, sól, kminek i zmiel do uzyskania gładkości.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy