sosy 14.06.2023

klasyczny sos salsa

15 min
4 porcje
Klasyczny sos salsa
fahrwasser, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele przepisów na sos meksykański. Jest przygotowywany z różnych warzyw i owoców, poddawany obróbce cieplnej i bez niej. Pomimo całej różnorodności najpopularniejszym pozostaje klasyczny sos salsa z pomidorów, cebuli i czosnku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ułóż przygotowane warzywa na suchej patelni i smaż, aż miejscami pojawi się czerń.

Przenieś warzywa na talerz, przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut.

Obierz pomidory, pokrój na duże kawałki.

Pokrój ostrą paprykę na pół, usuń nasiona i łodygę.

Umieść czosnek, posiekaną cebulę, pomidory i ostrą paprykę w misce blendera.

Dodaj masło, sok z limonki, sól, kminek i zmiel do uzyskania gładkości.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy