Najpopularniejszą sałatkę w zimnych porach roku można nazwać śledziem pod futrem. Zwracam uwagę na jej oryginalny przepis z rzodkiewką. Radzę użyć ostrej rzodkiewki i marynować ją w soku z cytryny.
Składniki
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- Burak (gotowane) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- cebula - 2 kawałki
- rzodkiewka - 200 g
- majonez - 100 ml
- śmietana - 100 ml
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (rafinowany) – 1 CZ. l.
- sok z cytryny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i drobno posiekać. Ugotowane warzywa zetrzyj na grubej tarce, posiekaj cebulę nożem.
Zetrzyj rzodkiewkę, opłucz pod bieżącą wodą, wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem, cukrem, solą i pieprzem.
W osobnym pojemniku wymieszaj majonez i śmietanę.
Ułóż śledzie, cebulę, rzodkiewki warstwami na szerokim naczyniu i obficie posmaruj dressingiem.
Ułóż ziemniaki, sól, pieprz i dodaj dressing.
Ułóż marchewki i buraki warstwami. Posmaruj sałatkę resztkami sosu i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy