sałatki 22.01.2022

Śledź pod futrem z rzodkiewką

30 min
4 porcje
Śledź pod futrem z rzodkiewką
Galina Mikhalishina, stock.adobe.com
0

Najpopularniejszą sałatkę w zimnych porach roku można nazwać śledziem pod futrem. Zwracam uwagę na jej oryginalny przepis z rzodkiewką. Radzę użyć ostrej rzodkiewki i marynować ją w soku z cytryny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śledź obrać, wypatroszyć i drobno posiekać. Ugotowane warzywa zetrzyj na grubej tarce, posiekaj cebulę nożem.

Zetrzyj rzodkiewkę, opłucz pod bieżącą wodą, wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem, cukrem, solą i pieprzem.

W osobnym pojemniku wymieszaj majonez i śmietanę.

Ułóż śledzie, cebulę, rzodkiewki warstwami na szerokim naczyniu i obficie posmaruj dressingiem.

Ułóż ziemniaki, sól, pieprz i dodaj dressing.

Ułóż marchewki i buraki warstwami. Posmaruj sałatkę resztkami sosu i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy