Dzisiaj zagłębimy się w kuchnię azerbejdżańską i przygotujemy sos z granatów na kaczkę. Przepis jest niezwykle prosty, ale można go również złagodzić, używając gotowego soku z granatów. Ponieważ w kompozycji znajduje się masło, sos należy podawać na ciepło.
Składniki
- granat - 1 kg
- masło - 30 g
- skrobia - 1,5 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój granat, podziel na ziarna i przepuść przez sokowirówkę.
Wymieszaj zimny sok ze skrobią i zagotuj na małym ogniu.
Dodaj cukier, sól, przyprawy, olej i gotuj przez 10 minut, często mieszając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy