Jeśli zdecydujesz się ugotować legendarne danie zgodnie ze wszystkimi zasadami, nie możesz obejść się bez oryginalnego sosu. Spieszę cię uspokoić: sos sałatkowy Cezar jest bardzo łatwy do zrobienia w domu. Dzielę się sprawdzonym przepisem.
Składniki
- sardele (w puszkach) – 4 filet
- jaja kurze - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- musztarda - 0,5 łyżeczka
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól - 0,3 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj filety z anchois.
Rozbij jajko we wrzącej wodzie i po 1 minucie wyłowij łyżką cedzakową.
Umieść jajko w misce blendera. Dodaj musztardę, sok z cytryny i ubijaj przez 3 minuty.
Dodaj masło i włącz blender na kolejne 2 minuty. W rezultacie masa powinna się rozjaśnić.
Dodaj sardele, sól, czosnek przepuszczony przez prasę i ocet. Zmiel do uzyskania gładkości.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy