sosy 15.06.2023

SOS agrestowy

10 min
4 porcje
SOS agrestowy
Janna, stock.adobe.com
0

Pyszne połączenie kwaśnego smaku, cierpkości i kuszącego smaku. Dla mnie SOS agrestowy dotyczy Haute Cuisine i odważnych decyzji. Nawet zwykły stek doprawiony dodatkiem jagodowym zamienia się w wykwintne danie.

Składniki

  • agrest - 500 g
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula - pół
  • sok z cytryny - 50 ml
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest umieścić w garnku z wodą i gotować przez 5 minut.

Przetrzyj miękkie jagody przez sito.

Powstałe puree wymieszać z pozostałym bulionem, olejem i sokiem z cytryny.

Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.

Umieść w misce blendera półfabrykat jagodowy, cebulę, czosnek, chmiel suneli i sól. Puree, aż będzie gładkie.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy