Pieczesz mięso na obiad? Nie zapomnij dodać sosu barbecue! Nie, Nie musisz biegać po niego do sklepu. Możesz samodzielnie przygotować apetyczną przyprawę. Po wypróbowaniu wielu różnych opcji proponuję jeden z najprostszych sposobów.
Składniki
- cebula - pół
- czosnek - 3 ząbki
- ketchup - 300 g
- sok jabłkowy - 200 ml
- sos sojowy - 100 ml
- sos Worcester - 2 art.
- ocet winny - 100 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- sos chili - 2 art.
- musztarda - 2 art.
- Zira (mielona) – 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 3 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż na złoty kolor.
Dodaj sos sojowy, ocet, sok jabłkowy i przyprawy.
Gotuj przez 2 minuty i zmiel blenderem zanurzeniowym.
Włóż masę do ognia, dodaj keczup, cukier, sól, musztardę i pozostałe sosy.
Gotuj na małym ogniu do pożądanej gęstości, od czasu do czasu mieszając. Średnio zajmuje to 35-50 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy