Chcesz pomysł na królewską kolację? Usmaż młodego kurczaka i przygotuj sos jeżynowy do mięsa. Proponuję poradzić sobie z pierwszym daniem, ale powiem ci więcej o sosie. Zacznijmy od tego, że jagody powinny być jak najbardziej dojrzałe.
Składniki
- Jeżyna - 500 g
- ostra czerwona papryka - pół
- czosnek - 2 ząbki
- sok z cytryny - 2 art.
- wino (Biały) – 100 ml
- mielona kolendra - do smaku
- sól - 0,3 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel jeżyny w blenderze.
Ostra papryka obierz nasiona i drobno posiekaj.
Połącz puree jeżynowe, ostrą paprykę i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj przez 10 minut.
Dodaj wino, sól, zmieloną kolendrę, sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5 minut.
Wyłącz ogrzewanie i zmiksuj sos za pomocą blendera zanurzeniowego.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy