Deser okaże się tak pyszny, że będziesz go często przygotowywał. Przepis na chude ciasto musowe jest bardzo prosty. Warunkowo można go podzielić na dwa etapy: przygotowanie ciasta i praca z musem. Do dekoracji możesz użyć jagód, kwiatów i plasterków cytrusów.
Składniki
- płatki owsiane - 100 g
- mąka - 1 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- miód - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel płatki w blenderze na miękisz.
Dodaj mąkę,olej roślinny, miód i wymieszaj.
Połóż na dnie dzielonej formy, lekko ubij i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Przełóż jagody przez sokowirówkę.
Wymieszaj połowę soku jagodowego z cukrem, semoliną i gotuj przez 5 minut.
Wyłącz ogrzewanie, ostudź do temperatury pokojowej i dobrze ubij mikserem.
Podgrzej pozostały sok do 50 stopni, wymieszaj z agarem agarowym i gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
Wymieszaj oba półfabrykaty i dobrze ubij.
Umieść Mus w dzielonej formie na podstawie i wstaw do lodówki na kolejne 3 godziny.