Klasyczny przepis na pyszny pilaw z wieprzowiną. Jest bardzo prosty i spodoba się nawet początkującym kucharzom. Aby smak przypraw był jaśniejszy, dodaję je do rozgrzanego oleju do pozostałych składników. Polecam również gotowanie na świeżym bulionie.
Składniki
- ryż - 250 g
- wieprzowina (osheek) – 300 g
- marchew (średni) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- bulion warzywny - 3 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę i obraną cebulę.
Obierz i zetrzyj marchewki.
Włącz tryb "smażenie", rozgrzej olej i dodaj przyprawy.
Dodaj wieprzowinę i smaż na złoty kolor.
Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.
Dodaj umyty ryż, gorący bulion, sól i zamknij pokrywkę.
Włącz program "gaszenie"na 45 minut. Po sygnale dźwiękowym nie otwieraj powolnej kuchenki przez 10-15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy