W kuchni francuskiej lubią używać niezwykłych kombinacji smakowych. Na przykład sos pomarańczowy jest często podawany do mięsa. Jego jasny kolor, orzeźwiający aromat i niezwykły słodko-kwaśny smak zamieniają nawet przeciętne danie w prawdziwe arcydzieło.
Składniki
- pomarańczowy - 3 kawałki
- cytryna - pół
- wino (Biały) – 100 ml
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomarańcze i białe folie, zmiel w blenderze.
Wymieszaj powstałą masę z winem, olejem, pieprzem i cukrem. Następnie gotuj przez 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Wyciśnij sok z cytryny, sól i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy