sosy 05.06.2023

sos pomarańczowy do mięsa

15 min
2 porcje
Sos pomarańczowy do mięsa
boomeart, stock.adobe.com
0

W kuchni francuskiej lubią używać niezwykłych kombinacji smakowych. Na przykład sos pomarańczowy jest często podawany do mięsa. Jego jasny kolor, orzeźwiający aromat i niezwykły słodko-kwaśny smak zamieniają nawet przeciętne danie w prawdziwe arcydzieło.

Składniki

  • pomarańczowy - 3 kawałki
  • cytryna - pół
  • wino (Biały) – 100 ml
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 2 art.
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomarańcze i białe folie, zmiel w blenderze.

Wymieszaj powstałą masę z winem, olejem, pieprzem i cukrem. Następnie gotuj przez 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Wyciśnij sok z cytryny, sól i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy