Proponuję dziś ugotować oryginalnego śledzia pod futrem. Ta sałatka nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych i dużo czasu. Jedyną trudnością jest tylko przygotowanie i pokrojenie śledzia. Dlatego często kupuję gotowy filet!
Składniki
- śledź (małosolna) – 2 filet
- ziemniaki (gotowane) – 250 g
- Burak (gotowany) – 200 g
- zielony groszek (w puszkach) – 100 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- majonez - 180 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- pietruszka - 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śledzie na małe kawałki. Ugotowane warzywa zetrzyj na grubej tarce, posiekaj cebulę nożem.
Na szerokim talerzu ułóż warstwy śledzia, cebuli i ziemniaków. Sól, pieprz i posmaruj majonezem. Dodaj marchewki i zielony groszek.
Ułóż górną warstwę sałatki z buraków zmieszanych z majonezem.
Udekoruj gotową sałatkę gałązką pietruszki i wstaw do lodówki na 1,5-2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy