napoje 03.06.2023

galaretka z pigwy

30 min
4 porcje
Kisiel z pigwy
0

Galaretka jest zawsze przede wszystkim o technologii wytwarzania gęstego napoju. A już podstawa owocowa lub jagodowa może być dowolna. Oprócz klasycznych przepisów lubię próbować czegoś bardziej oryginalnego. Na przykład galaretka z pigwy.

Składniki

  • pigwa - 2 kawałki
  • woda - 1 L
  • cukier - 3 art.
  • skrobia - 30 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść pigwę, pokrój i przykryj wodą.

Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości.

Zmiel masę blenderem i dodaj cukier i kwas cytrynowy.

Ponownie zagotuj.

Rozpuść skrobię w niewielkiej ilości wody.

Wlać do pigwy, ciągle mieszając.

Gotuj galaretkę przez kolejne 2 minuty.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy