napoje 22.01.2022

Kawa po turecku

25 min
2 porcje
Kawa po turecku
0

Rozpocznij nowy dzień od filiżanki aromatycznej kawy po turecku. Wstań trochę wcześniej i pozwól sobie dłużej cieszyć się tym pysznym napojem. Sekret gotowania jest szczegółowo opisany w tym przepisie. Czytaj, gotuj i ciesz się!

Składniki

  • Kawa mielona (drobnoziarnisty) – 5 łyżeczka
  • woda (filtrowane) – 250 ml
  • cukier - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej zimną wodę do Turka.

Kawa po turecku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj cukier i zmieloną kawę.

Kawa po turecku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Nie mieszaj!

Kawa po turecku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Delikatnie zdejmij piankę łyżką i rozłóż na rozgrzanych filiżankach.

Kawa po turecku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Przywróć Turka do ognia, ponownie zagotuj i powtórz procedurę z pianką.

Kawa po turecku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Po raz trzeci wlej wrzącą kawę do filiżanek.

Kawa po turecku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy