Sałatka z łososiem i awokado to idealnie zbilansowane, lekkie i harmonijne w smaku danie, które gotuje się nie dłużej niż 15 minut. Możesz eksperymentować z dressingiem według własnego uznania, na przykład zastępując oliwę z oliwek łyżką naturalnego jogurtu.
Składniki
- łosoś (lekko solony) – 100 g
- awokado - 1 szt.
- pomidory koktajlowe - 4 szt.
- rukola - 50 g
- Mieszanka sałatek - 100 g
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sezam - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Awokado opłucz, przekrój na pół, usuń pestkę. Za pomocą łyżki oddziel miąższ od skóry, pokrój na małe kawałki. Połóż posiekany miąższ na dnie dużej salaterki.
Filet z łososia pokroić w kostkę i wysłać do salaterki do awokado.
Rukolę i liście sałaty opłucz, osusz. W razie potrzeby rozerwij sałatkę rękami, posiekaj rukolę. Wyślij do miski do innych składników.
Pokrój pomidory koktajlowe na połówki, połóż na zieleniach.
Dopraw sałatkę oliwą z oliwek, solą i pieprzem do smaku, posyp sezamem. Podawaj sałatkę do stołu natychmiast po ugotowaniu.