sałatki
22.01.2022
Sałatka warstwowa z szynką, ryżem, jajkami i smażonymi pieczarkami
15 min
5 porcji
Wymyślasz świąteczne menu? Pamiętaj, aby uzupełnić go kilkoma warstwowymi sałatkami. Radzę podawać je porcjami w miskach lub szklankach. Jest nie tylko modny, ale także wygodny. Sałatki zajmują mniej miejsca na stole i rozwiązują problem dystrybucji.
Składniki
- szynka - 250 g
- pieczarki - 250 g
- ryż (gotowane) – 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- Olej roślinny - 2 art.
- majonez - 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój szynkę, pieczarki i obrane jajka.
Podsmaż pieczarki na oleju do miękkości.
Ułóż sałatkę warstwami w następującej kolejności: ryż, smażone pieczarki, szynka i jajka. Po każdej warstwie dodaj sól, mielony pieprz i majonez.
Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy