Spieszę się, aby podzielić się z Tobą kolejnym prostym, ale bardzo smacznym przepisem na marynatę. Przygotowuje się go z pieczarkami i jęczmieniem perłowym na bulionie z kurczaka. Lepiej jest wziąć małe grzyby. Dzięki nim zupa wygląda piękniej i nie ma potrzeby krojenia.
Składniki
- jęczmień - pół szklanki
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- pieczarki (drobne) – 200 g
- ziemniaki - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz jęczmień i pieczarki.
Pokrój ogórki, obrane ziemniaki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Napełnij jęczmień bulionem, dodaj liść laurowy, czarną i pachnącą paprykę. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor na oleju roślinnym.
Wlej ziemniaki, pieczarki, ogórki i smaż na patelnię z jęczmieniem perłowym. Gotuj przez 10 minut.
Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy