Jeśli lubisz zupy puree, zdecydowanie powinieneś spróbować takiej zupy grochowej ze szpinakiem. Ciekawe jest to, że zawiera suszony groszek i świeże zioła. Smak będzie bardzo harmonijny, ale jednocześnie dość nieoczekiwany.
Składniki
- groszek (zmiażdżony) – 200 g
- szpinak - 80 g
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- śmietana - 200 ml
- por - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- tymianek - 2 gałązki
- zioła prowansalskie - 1 CZ. l.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- masło - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej groszek wodą i gotuj do miękkości. Kruszony gotuje się najszybciej.
Zmiel kurczaka w blenderze, dodając wodę dla wygody.
Wyślij masę kurczaka do gotowanego groszku.
Posiekaj szpinak, por i czosnek. Smażyć na maśle i wysłać do zupy.
Gotuj wszystko razem przez kilka minut, zmiel blenderem i dodaj śmietanę z przyprawami.
Ponownie zagotuj zupę i posyp posiekanym tymiankiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy