Wszelkie rośliny strączkowe można doskonale mieszać w różnych potrawach. Weź pod uwagę tylko czas gotowania, ponieważ nawet groszek gotuje się nieco dłużej niż soczewica. O tych i innych szczegółach chętnie opowiem dalej w przepisie.
Składniki
- groszek (kłuty) – 120 g
- czerwona soczewica - 120 g
- wędzone - 300 g
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- kurkuma - 1 łyżeczka
- papryka - 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0.5 CZ. l.
- sól - 1 łyżeczka
- Zieleń - 0.5 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej groszek wodą i gotuj przez 10 minut.
Dodaj soczewicę i gotuj przez kolejne 10 minut. Wyślij posiekane wędzone mięso do zupy.
Posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki i smaż do miękkości. Wyślij też do zupy.
Gotuj wszystko razem, aż składniki będą gotowe. Dodaj zioła i przyprawy, a po 2 minutach zdejmij zupę grochową z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy