Gotowanie zupy rybnej to prawdziwa sztuka z własnymi cechami, sekretami i przepisami. Proponuję zapoznać się z jedną z opcji: ugotuj ucho z czerwonej ryby z krewetkami i oliwkami. Apetyczne danie spodoba się nawet smakoszom.
Składniki
- czerwona ryba (filet) – 400 g
- krewetki (schłodzone) – 400 g
- ziemniaki - 250 g
- cebula - 1 rzecz
- oliwki - Polbank
- masło - 50 G
- pasta pomidorowa - 2 art.
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- koperek (do zgłoszenia) – 3 gałązki
- woda - 2 L
- woda (wrząca woda) – 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą, ostudź i obierz.
Filety z czerwonej ryby opłucz i pokrój na małe kawałki.
Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę.
W garnku z zimną wodą dodaj czerwoną rybę i ziemniaki. Gotuj przez 15 minut.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, skórkę z cytryny i kilka łyżek gorącego bulionu z patelni. Dusić przez 10 minut na małym ogniu.
Dodaj smażone krewetki do garnka i gotuj przez 5 minut.
Dodaj sól, wyłącz i zaparz pod przykryciem.
Podczas serwowania dodaj oliwki i drobno posiekany koperek do talerza.