Przygotuj tę łatwą zupę pomidorową na początku. Bogaty bulion, delikatne mięso królika i przepyszne warzywa są zebrane w jednym talerzu. Takie smaczne i zdrowe danie spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
Składniki
- Królik - 350 g
- ziemniaki - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- korzeń selera - 100 g
- ryż - 2 art.
- sok pomidorowy - 120 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
- cytryna (do zgłoszenia) – 4 plasterki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz mięso królika, pokrój i przykryj zimną wodą.
Po ugotowaniu zmniejsz ogień do niskiego poziomu, dodaj czarny pieprz i gotuj przez pół godziny.
Obierz ziemniaki, paprykę, korzeń selera i cebulę, posiekaj. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę i marchewkę na złoty kolor.
Dodaj korzeń selera, paprykę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Wlej sok pomidorowy, kilka łyżek gorącego bulionu z garnka i gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.
Wlej umyty ryż, ziemniaki, smaż na patelnię i gotuj przez 15 minut.
Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 20 minut.
Podawaj zupę, dodając do talerza plasterek cytryny.