Na świątecznym stole zamiast zwykłego śledzia pod futrem możesz ugotować "Królewski". Oprócz zwykłych składników, w przepisie dodaje się mięso kraba i trochę czerwonego kawioru. Ta kombinacja smaków jest po prostu pyszna!
Składniki
- śledź (małosolna) – 2 filet
- mięso kraba - 150 g
- Burak (gotowany) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 180 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- sałata lodowa - 3 listek
- pietruszka - 2 gałązki
- czerwony kawior - 2 art. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śledzie, cebulę i mięso kraba. Zetrzyj buraki, ziemniaki, marchewkę i jajka na grubej tarce.
Na szerokim talerzu ułóż liście sałaty, warstwę śledzia, cebuli i ziemniaków. Pieprz, sól i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż jajka i marchewki. Ponownie dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem. Rozłóż kawior, buraki i mięso kraba równomiernie na wierzchu.
Udekoruj sałatkę pietruszką, wyspami z czerwonego kawioru i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy