Marynata to jedna z głównych zup do tankowania w kuchni rosyjskiej. Pod względem popularności i znaczenia nie ustępuje szczurom i barszczowi. Podstawą domowej marynaty są pikle i solanka ogórkowa. Proponuję przygotować dzisiejsze danie z jęczmieniem perłowym.
Składniki
- rosół z kurczaka - 1.5 L
- ogórek solanka - 150 ml
- cebula - 1 rzecz
- jęczmień - 100 g
- ogórki kiszone - 4-5 sztuk
- marchew - 1 rzecz
- ziemniaki - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj bulion, dodaj jęczmień i gotuj do miękkości. 10 minut przed końcem dodaj ziemniaki.
Dodaj posiekaną marchewkę i cebulę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej solankę, dodaj ogórki, dopraw do smaku i zagotuj marynatę.
Zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy