Zaczerniony chleb? Nie spiesz się, aby wyrzucić! Możesz ugotować pyszną zupę z kluskami chlebowymi. Danie jest tak proste, że nawet niedoświadczony kucharz z łatwością sobie z nim poradzi. Aby nie rozpraszać się podczas gotowania, Zbierz wszystkie niezbędne składniki na stole.
Składniki
- ziemniaki - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- zielony groszek - 150 g
- seler - 100 g
- Zieleń (różna) – 4 gałązki
- sól - 2 łyżeczka
- woda (oczyszczona) – 2,5 L
- biały chleb (bezduszny) – 400 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- mąka - 2 art.
- masło - 20 G
- mleko - 180 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj seler, marchewkę, obraną cebulę i ziemniaki.
Wlej marchewki, ziemniaki, seler do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut.
Pokrój chleb w drobną kostkę i zalej ciepłym mlekiem przez 15 minut. Wyjmij i wyciśnij nadmiar mleka.
Roztop masło na patelni i podsmaż cebulę na złoty kolor.
Połącz jajka, chleb, smażenie, mąkę, sól i zmielony czarny pieprz.
Ugniataj masę rękami, aż będzie gładka i uformuj kulki o tej samej wielkości.
Wrzuć wszystkie pierogi do gotującej się zupy po jednym kawałku i gotuj przez 5 minut.
Dodaj zielony groszek, sól i po 3 minutach wyłącz.
Podczas serwowania zupy dodaj trochę zieleni do talerza.