przekąski 09.07.2023

chipsy gryczane

5 godz. 0 min.
4 porcje
Chipsy gryczane
0

Niektóre z najbardziej oryginalnych chipsów w moim życiu to bezwarunkowo chipsy gryczane. Kupowanie takich w Sklepie jest bardzo problematyczne, jeśli w ogóle możliwe. Ale samodzielne gotowanie jest dość łatwe, a powiem ci, jak to zrobić.

Składniki

  • gryka - 120 g
  • woda - 500 ml
  • sól - 2 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij kaszę gryczaną wodą i zagotuj, aby była miękka i ugotowana.

Zmiel kaszę gryczaną blenderem, przetrzyj przez sito i dopraw do smaku.

Rozłóż masę cienką warstwą na silikonowej macie i pokrój.

Suszyć frytki w piekarniku przez 3-5 godzin w temperaturze 100 stopni przy uchylonych drzwiach.

W razie potrzeby smaż gotowe frytki przez 10-15 sekund w dużej ilości oleju.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy