
Niektóre z najbardziej oryginalnych chipsów w moim życiu to bezwarunkowo chipsy gryczane. Kupowanie takich w Sklepie jest bardzo problematyczne, jeśli w ogóle możliwe. Ale samodzielne gotowanie jest dość łatwe, a powiem ci, jak to zrobić.
Składniki
- gryka - 120 g
- woda - 500 ml
- sól - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij kaszę gryczaną wodą i zagotuj, aby była miękka i ugotowana.
Zmiel kaszę gryczaną blenderem, przetrzyj przez sito i dopraw do smaku.
Rozłóż masę cienką warstwą na silikonowej macie i pokrój.
Suszyć frytki w piekarniku przez 3-5 godzin w temperaturze 100 stopni przy uchylonych drzwiach.
W razie potrzeby smaż gotowe frytki przez 10-15 sekund w dużej ilości oleju.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy