Jakoś w trakcie eksperymentów kulinarnych zrobiłem upieczone ciasto sushi. Okazało się nieoczekiwanie pyszne. I tak bardzo, że pod koniec dnia na talerzu pozostały tylko okruchy. Dzieląc się z Tobą przepisem, możesz też chcieć rozpieszczać swoją rodzinę.
Składniki
- czerwona ryba (małosolna) – 300 g
- krewetki (obrane) – 200 g
- mięso kraba - 200 g
- okrągły ryż (gotowane) – 400 g
- ogórki - 200 g
- Ser Philadelphia - 300 G
- ser - 150 g
- majonez (japoński) – 150 g
- sok z cytryny - 1 art.
- nori - 4 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą i skrop sokiem z cytryny.
Pokrój czerwoną rybę i ogórki.
Przykryj spód przygotowanej formy arkuszami nori. W razie potrzeby przytnij je i dostosuj do rozmiaru.
Rozłóż połowę ryżu i lekko ubij.
Dodaj warstwy krewetek, ogórków i sera Philadelphia.
Ułóż czerwoną rybę i pozostały ryż.
Zetrzyj ser, drobno posiekaj mięso kraba.
Wymieszaj posiekane półfabrykaty z majonezem.
Ułóż ciasto sushi na wierzchu i wyślij na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy