
Latem często robię bułkę z bakłażanem. Oryginalna przekąska wcale się nie nudzi i zawsze jest spożywana bardzo szybko. Do nadzienia zwykle używa się papryki. Można go smażyć lub piec, jak opisano w dalszej części przepisu.
Składniki
- bakłażan (Duże) – 1 kg
- papryka - 1 kg
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany wzdłuż na grube talerze.
Wymieszaj z masłem, sosem sojowym i solą.
Połóż na wyłożonej blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut w 190 stopniach.
Piecz paprykę osobno w piekarniku przez 15-20 minut.
Wyjmij z piekarnika, przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut.
Usuń skórkę, oddziel miąższ od nasion i łodyg.
Przykryj powierzchnię roboczą folią spożywczą. Ułóż talerze bakłażana na stole, układając je jeden na drugim. Powinieneś dostać prostokątne płótno warzywne.
Pieprz i posyp posiekanym czosnkiem.
Rozłóż miąższ pieczonej papryki i zwiń bułkę.
Włóż przedmiot do lodówki na 3 godziny.