
Często robię pikantne przekąski i sałatki. A jeśli zimą musisz ograniczyć się do marchwi, buraków i kapusty, to latem jest o wiele więcej opcji. Moje gospodarstwo domowe bardzo lubi Koreańskie pomidory z marchewką. Dzielę się z Tobą przepisem.
Składniki
- pomidory - 500 g
- marchew - 200 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- Sezam - 1 łyżeczka
- Zieleń - 10 g
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet winny - 2 art.
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory, zioła, ostrą paprykę, obraną cebulę i czosnek.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Wymieszaj marchewki z przyprawami i cukrem, polej gorącym olejem. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 10 minut.
Wymieszaj marynowaną marchewkę z pomidorami, ziołami, ostrą papryką, cebulą i czosnkiem.
Dodaj ocet, sól, sezam i jeszcze raz wymieszaj. Włóż przekąskę do lodówki na 3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy