
Kawior warzywny od dawna jest ulubionym przysmakiem na całym świecie. Oczywiście nie ma nic wspólnego ze zwykłym kawiorem, ale z tego powodu przekąska nie pogarsza się. Najczęściej spotykam przepisy z bakłażana i cukinii, ale dziś proponuję urozmaicić je dynią.
Składniki
- Dynia - 1 kg
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 3 art.
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- liść laurowy - 3 kawałki
- papryka - 1 łyżeczka
- ocet winny - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię i pokrój ją w drobną kostkę.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki i spasseruj warzywa w oleju na złoty kolor na średnim ogniu.
Dodaj dynię, mielony czosnek, paprykę, liść laurowy, sól i pieprz do smażenia.
Wymieszaj, wlej szklankę wrzącej wody i gotuj warzywa pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. To około 30-40 minut.
Usuń liście laurowe i zmiel masę blenderem do pożądanej konsystencji. Możesz zostawić Gruboziarnisty puree lub zmielić kawior, aż będzie gładki.
Przełóż na patelnię, wlej ocet winny i gotuj przez kolejne 3-5 minut po ugotowaniu.
Kawior z dyni można przechowywać w lodówce lub zwinąć w wysterylizowane słoiki.