przekąski 22.01.2022

kawior warzywny z dynią

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kawior warzywny z dynią
8H, stock.adobe.com
0

Kawior warzywny od dawna jest ulubionym przysmakiem na całym świecie. Oczywiście nie ma nic wspólnego ze zwykłym kawiorem, ale z tego powodu przekąska nie pogarsza się. Najczęściej spotykam przepisy z bakłażana i cukinii, ale dziś proponuję urozmaicić je dynią.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię i pokrój ją w drobną kostkę.

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki i spasseruj warzywa w oleju na złoty kolor na średnim ogniu.

Dodaj dynię, mielony czosnek, paprykę, liść laurowy, sól i pieprz do smażenia.

Wymieszaj, wlej szklankę wrzącej wody i gotuj warzywa pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. To około 30-40 minut.

Usuń liście laurowe i zmiel masę blenderem do pożądanej konsystencji. Możesz zostawić Gruboziarnisty puree lub zmielić kawior, aż będzie gładki.

Przełóż na patelnię, wlej ocet winny i gotuj przez kolejne 3-5 minut po ugotowaniu.

Kawior z dyni można przechowywać w lodówce lub zwinąć w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy