przekąski 21.06.2023

galaretka z kurczaka i wieprzowiny

4 godz. 55 min.
16 porcji
Galaretka z kurczaka i wieprzowiny
olyasolodenko, stock.adobe.com
0

Pamiętam, jak moja babcia gotowała galaretkę na święta. Ugotowała go w przeddzień uroczystości w dużym garnku. Najczęściej galaretowate mięso pochodziło z kurczaka i wieprzowiny. Minęło wiele lat, a teraz używam tego przepisu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę na duże kawałki.

Pokrój przygotowaną tuszę kurczaka na cztery części.

Włóż całe mięso do szerokiego garnka z wodą, dodaj przyprawy i gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.

Dodaj marchewkę, sól, obraną cebulę i gotuj przez kolejne 40 minut.

Wyjmij mięso na talerz, oddziel je od kości i drobno posiekaj.

Cebulę wyrzucić, marchewkę ładnie pokroić.

Włóż mięso i marchewkę do przygotowanych pojemników.

Odcedź bulion i polej mięso marchewką.

Usuń galaretkę na 4-6 godzin w chłodne miejsce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy