
Pamiętam, jak moja babcia gotowała galaretkę na święta. Ugotowała go w przeddzień uroczystości w dużym garnku. Najczęściej galaretowate mięso pochodziło z kurczaka i wieprzowiny. Minęło wiele lat, a teraz używam tego przepisu.
Składniki
- wieprzowina (na kości) – 2 kg
- kurczak (Strona główna) – 1 tusza
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- liść laurowy - 4 kawałki
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - 1,5 art.
- woda - 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę na duże kawałki.
Pokrój przygotowaną tuszę kurczaka na cztery części.
Włóż całe mięso do szerokiego garnka z wodą, dodaj przyprawy i gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.
Dodaj marchewkę, sól, obraną cebulę i gotuj przez kolejne 40 minut.
Wyjmij mięso na talerz, oddziel je od kości i drobno posiekaj.
Cebulę wyrzucić, marchewkę ładnie pokroić.
Włóż mięso i marchewkę do przygotowanych pojemników.
Odcedź bulion i polej mięso marchewką.
Usuń galaretkę na 4-6 godzin w chłodne miejsce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy