
Każda doświadczona gospodyni ma swój własny przepis na galaretkę i nic dziwnego, ponieważ to danie jest często przygotowywane na święta. Uwielbiam gotować galaretkę z podudzia z indyka. Polecam i spróbować. Okazuje się przezroczysty, bogaty i niezbyt tłusty.
Składniki
- Indyk (goleń) – 2 kg
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 3 kawałki
- czosnek - 20 g
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - 2 art.
- woda - 4 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść podudzia z indyka w szerokim rondlu.
Wlej wodę, dodaj przyprawy i gotuj przez 3 godziny na małym ogniu.
Dodaj marchewkę, sól, obrany czosnek i cebulę. Gotuj wszystko razem przez kolejne 40 minut.
Wyjmij podudzia i lekko ostudź.
Oddziel mięso od kości i ścięgien, posiekaj, włóż do przygotowanej miski.
Bulion przecedzić przez podwójną warstwę gazy i wlać do pojemników z mięsem.
Usuń galaretkę w chłodne miejsce na 4-6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy