przekąski 27.06.2023

pasztet z oliwek

10 min
4 porcje
Pasztet z oliwek
alex9500, stock.adobe.com
0

We Francji ta przekąska nazywa się tapenade. Jest przygotowywany z dodatkiem kaparów, anchois i aromatycznych ziół. Proponuję klasyczną wersję pasztetu z oliwek z porem i kaparami. Podawaj z frytkami, białym chlebem lub solonymi krakersami.

Składniki

  • oliwki (bez pestek) – 500 g
  • por - 100 g
  • kapary - 1 art.
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sok z cytryny - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • tymianek - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Por przygotuj i drobno posiekaj.

Umieść na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i smaż na złoty kolor.

Umieść oliwki, kapary, pieczeń i przyprawy w misce blendera. Zmiel do uzyskania gładkości.

Dodaj sok z cytryny i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy