Bułki wegetariańskie mogą być czymś więcej niż tylko warzywami. W moim arsenale jest taki pyszny i szybki przepis ze smażonym tofu i marchewką. Nawiasem mówiąc, jest to bardzo przystępna cenowo przekąska dzięki prostym i niedrogim składnikom.
Składniki
- okrągły ryż - 150 g
- woda - 300 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- ogórki - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- awokado - 1 rzecz
- Tofu - 150 g
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- sos sojowy - 2 art.
- nori - 4 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją i dopraw octem z cukrem i solą.
Lekko ugotuj marchewki do miękkości i pokrój wszystkie warzywa w paski.
Pokrój tofu na talerze i marynuj w sosie sojowym z przyprawami przez 15 minut.
Usmaż Tofu z obu stron na złoty kolor i pokrój w kostkę.
Na arkuszach nori ułóż warstwę ryżu, nie sięgając do krawędzi.
Z przeciwnej krawędzi ułóż nadzienie i uformuj ciasne bułki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy