Dla tych, którzy nie lubią mięsa, jest świetny przepis na julienne z grzybami i kalmarami. Radzę przygotować przekąskę z schłodzonych owoców morza, ale jeśli nie, procedurę rozmrażania należy wykonać zgodnie ze wszystkimi zasadami. W przeciwnym razie kałamarnica może okazać się twarda.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Kalmary obrać, opłukać i pokroić.
Pokrój grzyby i obraną cebulę. Zetrzyj ser.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.
Dodaj grzyby i smaż, aż cała wilgoć wyparuje. Zwykle zajmuje to około 10 minut.
Dodaj kalmary, wymieszaj i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.
Osobno na patelni roztop masło.
Dodaj mąkę i smaż na złoty kolor, często mieszając.
Dodaj ciepłą śmietanę, mielony pieprz, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
Włóż kalmary z grzybami do wysmarowanych kokilek.
Polej sosem i posyp serem.
Piecz przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.