przekąski 03.07.2023

Julienne z grzybami i kalmarami

30 min
4 porcje
Julienne z grzybami i kalmarami
KseniaJoyg, stock.adobe.com
0

Dla tych, którzy nie lubią mięsa, jest świetny przepis na julienne z grzybami i kalmarami. Radzę przygotować przekąskę z schłodzonych owoców morza, ale jeśli nie, procedurę rozmrażania należy wykonać zgodnie ze wszystkimi zasadami. W przeciwnym razie kałamarnica może okazać się twarda.

Składniki

  • kalmary (schłodzone) – 4 tusze
  • Grzyby - 500 g
  • cebula - 2 kawałki
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
  • masło - 100 g
  • ser - 200 g
  • śmietana - 250 ml
  • mąka - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Kalmary obrać, opłukać i pokroić.

Pokrój grzyby i obraną cebulę. Zetrzyj ser.

Podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.

Dodaj grzyby i smaż, aż cała wilgoć wyparuje. Zwykle zajmuje to około 10 minut.

Dodaj kalmary, wymieszaj i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.

Osobno na patelni roztop masło.

Dodaj mąkę i smaż na złoty kolor, często mieszając.

Dodaj ciepłą śmietanę, mielony pieprz, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.

Włóż kalmary z grzybami do wysmarowanych kokilek.

Polej sosem i posyp serem.

Piecz przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy