Większość przepisów na marynowane i marynowane ogórki to preparaty na zimę. Dla odmiany Chcę zaoferować ekspresową wersję szybkich ogórków w plasterkach na świąteczny stół lub piknik. Pozostają chrupiące, ale nadal są bardzo pikantne.
Składniki
- ogórki - 500 g
- koperek - 1 pęczek
- czosnek - 3 ząbki
- sól - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- ocet - 2 łyżeczka
- liść laurowy - 1 rzecz
- ziele angielskie - 3 kawałki
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki w plasterki i posiekaj koperek z czosnkiem.
Ułóż wszystko w słoiku lub pojemniku do marynowania warstwami.
Zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, pieprz, sól i cukier i gotuj przez 5 minut.
Wlej ocet i zalej ogórki marynatą, aby całkowicie je przykryła.
Szczelnie zamknij i pozostaw na noc w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy