przekąski 22.01.2022

kiszone ogórki w plasterkach

20 min
2 porcje
Kiszone ogórki w plasterkach
chamillew, stock.adobe.com
0

Większość przepisów na marynowane i marynowane ogórki to preparaty na zimę. Dla odmiany Chcę zaoferować ekspresową wersję szybkich ogórków w plasterkach na świąteczny stół lub piknik. Pozostają chrupiące, ale nadal są bardzo pikantne.

Składniki

  • ogórki - 500 g
  • koperek - 1 pęczek
  • czosnek - 3 ząbki
  • sól - 1 art.
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ocet - 2 łyżeczka
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • ziele angielskie - 3 kawałki
  • woda - 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ogórki w plasterki i posiekaj koperek z czosnkiem.

Ułóż wszystko w słoiku lub pojemniku do marynowania warstwami.

Zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, pieprz, sól i cukier i gotuj przez 5 minut.

Wlej ocet i zalej ogórki marynatą, aby całkowicie je przykryła.

Szczelnie zamknij i pozostaw na noc w lodówce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy